VISA

Tình trạng
Không mở trả lời sau này.

Hồ Lê Việt Hưng
(Atonix)

Ban quản lý diễn đàn
Visa F1/j1

:mrgreen: Chào các bạn, hôm này minh xin giới thiệu với các bạn một chút thông tin về vấn đề VISA ở Mĩ. Nếu có gì còn thiếu sót, rất mong các bạn góp ý nhé.

Trước tiên, mình xin được phép nói qua một số loại VISA không định cư phổ biến:

A - Quan chức ngoại giao và gia đình, nhân viên
E - Nhà đầu tư, kinh doanh quốc tế
F - Sinh viên và gia đình
G - Đại diện các tổ chức quốc tế, gia đình và nhân viên
H - Công nhân, viên chức tạm thời
I - Đại diện báo chí quốc tế và gia đình
J - Khách trao đổi và gia đình
L - Intracompany Transferees
M - Sinh viên học nghề và gia đình
VWPP: Visa Waiver Pilot Program or the Guam Visa Waiver Program
D: Thành viên phi hành đoàn
C: Người nước ngoài transit
K: Hôn thê, hôn phu, người thân hoặc vợ chồng của công dân Mĩ
S: Người cung cấp tin tức hoặc gia đình tổ chức khủng bố hoặc tội phạm quốc tế.


Vấn đề đầu tiên mình xin được giới thiệu là:

1. Làm cách nào để chuyển loại VISA không định cư?

Hì, theo mình thấy thì ở đây có khá nhiều bạn là sinh viên trao đổi (VISA J1) và thắc mắc về chuyện liệu có thể chuyển loại VISA từ trao đổi (J1) sang VISA cho sinh viên (F/M) được không? Câu trả lời là có.

Nói chung, bạn có thể được chuyển loại VISA nếu như bạn được chấp nhận vào nước Mĩ một cách hợp pháp với VISA không định cư, VISA của bạn vẫn còn hiệu lực và bạn chưa vi phạm luật pháp nước Mĩ.

Bạn không được phép xin chuyển loại VISA nếu VISA của bạn là 1 trong những loại sau VWPP (Visa Waiver Pilot Program or the Guam Visa Waiver Program), D (thành viên phi hành đoàn), C (người nước ngoài transit), K (Hôn thê, hôn phu, người thân hoặc vợ chồng của công dân Mĩ),S (người cung cấp tin tức hoặc gia đình tổ chức khủng bố hoặc tội phạm quốc tế).

Nếu bạn là sinh viên trao đổi (VISA J), bạn không được phép đổi loại VISA nếu bạn đến Mĩ để học các ngành liên quan đến y tế (trừ trường hợp đặc biệt có giấy miễn của nhà chức trách). Thêm vào đó, một vài SV trao đổi sẽ bị yêu cầu phải quay trở lại nước bản xứ để sống tối thiểu 2 năm trước khi quay trở lại nước Mĩ sau khi hoàn thành khóa học dưới VISA làm việc hoặc VISA định cư. Nếu bạn không xin được giấy miễn, bạn chỉ được phép đổi loại VISA của bạn sang A (ngoại giao hoặc quan chức chính phủ) hoặc G (đại diện các tổ chức quốc tế).

Nếu bạn là sinh viên học nghề (vocational students )(VISA M), bạn không được phép đổi loại VISA sang sinh viên (academic students) (VISA F). Bạn cũng không được phép đổi sang loại VISA tạm thời dành cho công nhân, viên chức (H) nếu nghề bạn học phù hợp với ngành nghề bạn sẽ làm dưới loại VISA H này.

Bạn không cần phải đổi loại VISA nếu bạn được chấp nhận vào nước Mĩ với lý do kinh doanh, công việc (B1) và bạn muốn ở lại nước Mĩ để thăm quan, giải trí trước khi VISA hết hạn.

Nếu bạn đang ở nước Mĩ và là con hoặc vợ chồng của những người mang VISA sau đây, bạn cũng không cần phải thay đổi loại VISA nếu bạn muốn đi học một trường nào đó (với điều kiện là cha/mẹ/vợ/chồng của bạn VISA vẫn còn hiệu lực trong thời gian bạn theo học).

A - Quan chức ngoại giao và gia đình, nhân viên
E - Nhà đầu tư, kinh doanh quốc tế
F - Sinh viên và gia đình
G - Đại diện các tổ chức quốc tế, gia đình và nhân viên
H - Công nhân, viên chức tạm thời
I - Đại diện báo chí quốc tế và gia đình
J - Khách trao đổi và gia đình
L - Intracompany Transferees
M - Sinh viên học nghề và gia đình


còn tiếp
 
2. Thủ tục

Nếu bạn đang ở nước Mĩ dưới những loại VISA sau đây A, B, F, G, I, J, M, N, bạn có trách nhiệm phải điền vào đơn I-539 (mình sẽ để link ở cuối bài) kèm theo những loại giấy tờ cần thiết.

Ở đây, mình chỉ ghi thông tin những loại giấy tờ cần thiết cho những bạn đang mang VISA J1. Bạn cần có những giấy tờ sau bên cạnh I - 539

1. Bản gốc của form IAP - 66 (bạn chưa vứt đi chứ )
2. Bản gốc của form I - 94 (mẩu giấy nhỏ nhỏ xinh xinh nhưng vô cùng quan trọng đính ở hộ chiếu của bạn đấy). Nếu bạn mất form I - 94 thì bạn cần phải xin một form khác là I - 102.
3. Form I-20 A-B/IID (Certificate of Eligibility for Nonimmigrant (F-1) Student Status - for Academic and Language Students) của trường bạn được chấp nhận.

Đông thời, bạn cũng phải có đầy đủ giấy tờ để chứng minh khả năng tài chính của gia đình bạn trong trường hợp INS hỏi đến.

Khi nào bạn cần nộp đơn ?
Càng nhanh càng tốt, INS khuyên rằng nên tối thiểu là 45 ngày trước khi VISA hiện thời của bạn hết hạn. Tuy nhiên, lý do chậm trễ của bạn có thể được chấp nhận nếu
1. Việc chậm trễ là ngoài tầm kiểm soát của bạn
2. Bạn không chậm quá nhiều (cái này quá lờ mờ)
3. Bạn chưa vi phạm những điều VISA của bạn cho phép
4. Bạn thành thực trong khai báo
5. Bạn chưa bị trục xuất (đúng là thừa)

Bạn nộp đơn ở đâu?
Nếu bạn nộp đơn xin chuyển VISA sang F1/M1, xin hãy nộp tại văn phòng INS địa phương. Địa chỉ
http://www.immigration.gov/graphics/fieldoffices/statemap.htm

Nếu bạn đang sống ở Connecticut, Delaware, District of Columbia,
Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey,
New York, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, the U.S.
Virgin Islands, Vermont, Virginia hoặc West Virginia, gửi đến địa chỉ: USINS Vermont Service Center, 75 Lower Welden Street, St. Albans, VT 05479-0001.

Nếu bạn đang sống ở Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Kentucky,
Louisiana, Mississippi, New Mexico, North Carolina, Oklahoma,
South Carolina, Tennessee or Texas, gửi đến địa chỉ USINS Texas Service Center, Box 851182, Mesquite, TX 75185-1182.
Nếu bạn đang sống ở Arizona, California, Guam, Hawaii hoặc Nevada, gửi đến địa chỉ USINS California Service Center, P.O. Box 10539, Laguna Niguel, CA 92607-1053.

Lệ phí:
102 USD, gửi check hoặc money order KHÔNG GỬI TIỀN MẶT (trong form ghi là 120 USD, nhưng INS mới giảm xuống còn 102 USD)

Bạn có thể xin form bằng cách gọi số 1-800-870-3676 hoặc vào địa chỉ http://www.immigration.gov/graphics/exec/forms/index.asp

Form I - 539

http://www.immigration.gov/graphics/formsfee/forms/files/i-539.pdf

Muốn biết thông tin cụ thể hơn, bạn có thể truy cập website của INS www.ins.gov hoặc gọi điện đến văn phòng INS địa phương.

còn tiếp
 
Bài trên của mình là chủ yếu dịch từ trang web của INS, mình nghĩ các bạn nên gọi điện hỏi trực tiếp INS để chắc chắn hơn.

Mình nói không có ý discourage các bạn, nhưng các bạn của mình mấy năm trước nộp như vậy cho INS đều thất bại, tiền ra đi mà VISA không quay lại (mình chưa biết ai thành công trong vụ chuyển đổi VISA này cả). Hơn nữa, bạn nên chú ý một điều là có một khả năng rất lớn bạn sẽ bị yêu cầu quay về sống ở Việt Nam tối thiểu 2 năm sau khi tốt nghiệp đại học(cao học) thì mới được phép quay trở lại Mĩ để làm việc hoặc định cư => như thế cơ hội của bạn sẽ bị giảm đi rất nhiều. Mong các bạn nên cân nhắc thật kĩ trước khi tham gia vào trò sổ xố này, nếu bạn có khả năng và tự tin thì nên quay lại Việt Nam để đổi VISA đàng hoàng. Thêm vào đó, việc bạn đang là exchange student, kết thúc chương trình nhưng không quay về nước sẽ làm ảnh hưởng rất lớn đến cơ hội của những bạn đi sau. Theo mình biết thì đây là tình trạng đã xảy ra với SV trao đổi Trung Quốc (không quay về mà tiếp tục học đại học), hiện giờ ĐSQ Mĩ tại Bắc Kinh đã giảm số VISA J1 cho SV Trung Quốc tới mức tổi thiểu, số SV trao đổi TQ thực tế không là mấy ở Mĩ đâu.
 
Chỉnh sửa lần cuối:
14 March 2003

U.S. Launches New Web Site on Visa Policy

Officials say site provides "single point of access" to current information
on visa policies and procedures


By Anthony Kujawa
Washington File Staff Writer


Washington -- The U.S. State Department officially unveiled the Web site, "Destination USA: Secure Borders. Open Doors" March 14 in Washington, launching a public education campaign to better communicate changes in U.S. visa policies and procedures.

Officials say the Web site serves as a single point of access to U.S. visa information. With sections titled "Doing Business and Working Temporarily in the United States," "Studying in the U.S. and Coming on an Exchange," "Visiting the U.S.," and "Coming Permanently to the U.S.," it is designed to help users find information about current visa rules and procedures quickly and easily.

The campaign aims to decrease the confusion and misunderstanding associated with U.S visa policies that has surfaced in many parts of the world.

"We want to ensure that the visa application process is straightforward for people who want to come to the U.S. to study, visit and conduct business," said Maura Harty, Assistant Secretary for Consular Affairs at the Department of State.

Heightened concerns about security in the wake of the September 2001 terrorist attacks and a subsequent U.S. government reorganization to address homeland security have led to changes in the visa policies.

While much of the process remains the same, officials say changes in visa procedures reflect U.S. "concern for ensuring the safety of U.S. residents and visitors alike, not to make it more difficult for legitimate travelers to enter the United States."

A message from U.S. Secretary of State Colin Powell states that "The United States will make sure that our visa system is a strong one, a secure one, but at the same time, one that encourages people to come to the United States once we're sure that they are coming here for legitimate purposes -- business, tourism, education."

"It will require sacrifice, dedication, energy and a great deal of wisdom to maintain this precious balance between our way of life -- our openness, our freedom -- and the security measures needed to protect our citizens and visitors to the maximum degree possible," Powell said.

Changes implemented after the September 11, 2001, terrorist attacks in processing nonimmigrant visa applications and in procedures for non-citizens entering and exiting the U.S. have caused some delays in visa processing.

If an applicants' name or close variations of the name, for example, indicate security concerns when run through a database, additional interviews, fingerprinting or other information may be required. Officials say these procedures may increase the time needed to process visas 4 to 6 weeks and occasionally longer.

But they say that improved interagency cooperation and automated procedures has speeded up the clearance process.

The brochure "Obtaining a U.S. Visa: A step-by-step outline of today's U.S. visa application procedures," a useful tool to navigate the visa application process, can also be downloaded from the web site. Soon it will be available in Spanish, French, Arabic, Russian and Chinese.

Officials say the site will enable people to better understand why changes in U.S. visa policies have been implemented and guide them through the application process. "Our [U.S. Government] goal is to make the visa process not only thorough, but also respectful and efficient," the Web site says.

The "Destination U.S.A." Web site can be accessed at: www.UnitedStatesVisas.gov
 
26 February 2003

Immigration Service Transition Will Be Smooth, Agency Says

Offers reassurances to immigrants about provision of services

The U.S. Immigration and Naturalization Service (INS) will become the Bureau of Citizenship and Immigration Services (BCIS) March 1, moving from its current organizational home in the Department of Justice to the newly-created Department of Homeland Security.

INS Acting Commissioner Michael Garcia is promising immigrants that the transition will be as "seamless and smooth as possible," according to a February 26 press release.

The agency is conducting a public relations campaign to inform its constituency of the changes and what they'll mean. The press release says all forms and documents previously issued remain valid, offices remain in the same locations, and correspondence should be sent to the same addresses.

BCIS will take over the immigration benefit services currently performed by the INS. INS law enforcement functions will be taken over by the Bureau of Immigration and Customs Enforcement; border inspection procedures will be handled by the Bureau of Customs and Border Protection.

Following is the text of the press release:

U.S. Department of Justice
Immigration & Naturalization Service


February 26, 2003

INS Assures Immigrants of Smooth Transition to Department of Homeland Security

Washington - As the Immigration and Naturalization Service (INS) transitions into the Department of Homeland Security, the agency is reaching out to the immigrant community nationwide to ease concerns about the impact of the change. On March 1, INS' benefits function will become part of the new Bureau of Citizenship and Immigration Services (BCIS) within the Department of Homeland Security.

"Yes, the INS technically ceases to exist at the end of this month, but we are committed to making this transition as seamless and smooth as possible for those we serve," said Acting INS Commissioner Michael Garcia.

To underscore that message, banners, posters, and pamphlets bearing the name of the new bureau are being mailed out to immigration offices across the country beginning this week. Those materials provide information about the status of INS documents, offices, and services during the transition. The key points include:


Official forms and documents issued by the former INS are still valid and will continue to be accepted by BCIS and other agencies as evidence of status in the United States.

BCIS local offices will remain in existing INS locations, including Application Support Centers and Service Centers. There will be no immediate change in office locations.

Forms should continue to be mailed to the address indicated in forms and notices.

The National Customer Service Call Center will continue to be available at 1-800-375-5283, or for the hearing impaired at 1-800-767-1833.

Customers will still be able to download forms and check the status of their case online (for cases pending adjudication at Service Centers). The new web address for BCIS will be www.immigration.gov.

The creation of a new bureau focusing exclusively on immigration benefits is designed to enhance the quality of service received by the tens of thousands who interact with INS every day. The BCIS will be made up of some 15,000 employees and contractors headed by a director who reports to the Deputy Secretary for Homeland Security. Eduardo Aguirre Jr., currently Vice Chairman and Chief Operating Officer of the Export Import Bank of the United States, has been nominated by President Bush as BCIS Director. (more)

The services provided by the BCIS include: the adjudication of family and employment-based petitions; issuance of employment authorization documents, asylum and refugee processing; naturalization; and implementation of special status programs such as Temporary Protected Status.

While the administration of immigration benefits will be taken over by the BCIS, the vast majority of INS' other functions will be incorporated into two other new bureaus under the Department of Homeland Security. Those bureaus are:

Bureau of Immigration and Customs Enforcement - (BICE)

The BICE brings together approximately 14,000 employees including the investigative and interior enforcement functions of the INS, U.S. Customs Service, and the Federal Protective Services. This Bureau also includes Customs air and maritime assets. By unifying several agencies' investigative functions, BICE will enhance the Federal government's ability to carry out an effective, comprehensive interior enforcement strategy. Acting INS Commissioner Michael Garcia has been nominated by President Bush to lead the BICE as Assistant Secretary.

Bureau of Customs and Border Protection - (BCBP)

The BCBP consists of approximately 30,000 employees, including inspectors from the Agricultural Quarantine Inspections, INS, and U.S. Customs, together with the Border Patrol. The Bureau will focus its operations on the movement of goods and people across our borders, ensuring consistent inspection procedures and coordinated border enforcement. U.S. Customs Commissioner Robert Bonner will serve as the Commissioner of the BCBP.

end text
 
Tình trạng
Không mở trả lời sau này.
Back
Bên trên