Nguyễn Thảo đã viết:
Nói chung nấu cơm bằng lò vi sóng không ngon và rất mất thời gian,
Chắc chị Thảo vừa nấu cơm vừa trang điểm nên mất thời gian
Nấu bằng microwave thường dàng cho những người không có điều kiện nấu bằng các cách khác (như em My) hay là ... lười nấu bằng cách khác, hay là lười mua nồi cơm điện.
Theo chị nếu mà để 12' mà không cần biết low - high gì thì sẽ có món cơm cháy đấy... có khi còn ngon hơn
)
Về cách nấu, có nhiều cách khác nhau, sao chị lại bảo cháy nhỉ? thời gian còn phụ thuộc vào loại microwave, cứ đặt chế độ tự động 12' xem sao
thử vài cái receipies nhé
----------------------------
[size=+1]
Rice in Microwave [/size]
Ingredients
Use Basmathi or Jasmine rice
Use Cornware (A Glass Vessel)
Method
- First wash the rice.
- Add water 1:2 ratio if using 2-4 cups of rice. If you use more rice then lessen the water a little bit ie. 14 cups of water for 8 cups of Basmathi rice or use only 13 cups water for Jasmine rice. You'll know this from experience. Jasmine needs less water than Basmathi as Basmathi is Aged rice as Jasmine is not. Also, use less water for Pulihora/Lemom/Fried Rice.
- Let it stay for 10mnts if possible. DO NOT forget to use Plastic vessel. The rice cooked in this will be extremely good.
- Put it in microwave and time it depending on the quantity. Rice will be done completely when the rice pops up a little bit on the top/surface. After the microwave stops, check the rice immediately and if it's not done then time it again.
- Approximate timings. Varies depending on the microwavve power.
1 cup rice - 2 cups water - 15 to 18 mnts.
2 cups rice - 4 cups water - about 20 mnts.
3 cups rice - 6 cups water - 22 to 23 mnts
4 cups rice - 7 cups water - about 25 mnts
5 cups rice - 9 cups water - about 26 mnts
6 cups rice - 11 cups water - 27 - 28 mnts
For Rice and Vegetables Pulav, simply add mixed vegetables to the rice and water mixture and put some Ghee/butter/Oil along with a pinch of safron.
-------------------
2 cups long grain rice
3 1/2 cups water or stock
1 1/2 teaspoons butter or oil
Salt and freshly ground black pepper
Place all ingredients in a large glass measuring or any microwave safe bowl. Note: the rice expands during cooking, so be sure to choose a container that is large enough. Microwave on high, uncovered, for 10 minutes. Microwave on medium-low, uncovered, for 15 minutes. Do not stir the rice at any time during the cooking process. Season with salt and fluff with a fork just before serving. ngoài ra còn các cách khác nhau nữa, thử xem cách nào ... phù hợp nhất thì theo
search trên mạng ra nhiều lắm.
btw, mua thêm cái microwave rice cooker nữa này
http://www.maxiaids.com/store/prodView.asp?idstore=5&idproduct=1054